jom.. buat ketupat.

Sebut saja raya, mesti org akan terfikir pasal juadah2 hari raya... ketupat... rendang... dan mcm2 lg... tapi, tahukah anda? tidak ramai muda mudi zaman sekarang yang boleh menganyam ketupat (menganyam ye... bukan mengayam... =p)... sebenarnya, menganyam ketupat amatlah mudah... huhuhu... jadi, entri kali ini akan mengajar secara ringkas bagaimana cara-cara menganyam ketupat...

Langkah 1: sediakan daun kelapa




Langkah 2: buang lidi pada daun kelapa

Langkah 3: Selepas lidi dibuang, jadilah 2 helai daun seperti gmbar di atas


Langkah 4: Lilit 1 bahagian daun kelapa di tangan kanan (kiri pun bleh) sebanyak 4 kali lilit



Langkah 5: Lilit 1 lg bahagian daun kelapa di tangan kiri (kanan jika yg awal td gune tgn kiri) sebnyak 4 kali lilit


Langkah 6: Pastikan lilitan pada tgn kiri dan tgn kanan adalah berlawanan arah. (contoh: hujung yg besar pada tgn kanan di bawah, hujung yg besar pada tgn kiri di atas)

Langkah 7: Pegang hujung lilitan pd tgn kanan dan tgn kiri dgn erat dan saling masukkan daun lilitan itu (rujuk gmbar) dan teruskan pada lilitan seterusnya seperti menganyam tikar





Langkah 8: Teruskan anyaman pada lilitan yg seterusnya... 


Langkah 9: Teruskan anyaman pada lilitan yg seterusnya (pd tgn kanan dan kiri)


Langkah 10: teruskan anyaman sehingga lilitan yg ke-4 (rujuk gmbar)


Langkah 11: Apabila siap anyaman untuk lilitan, anda akan mendapati bahwa hujung yg kecil bertembung dan hujung yg besar berada pada bucu yg berlawanan





Langkah 12: Tarik hujung yg kecil keluar dan gantikan hujung yg kecil dgn hujung yg besar (anyaman sperti anyaman tikar)



Langkah 13: Teruskan anyaman pada hujung yg besar bucu yg satu lg



Langkah 14: Hujung yg besar betemu dan hujung yg kecil berada pada bucu yang berlawanan

Langkah 15: Anyam hujung yg kecil ke arah bucu yg belawanan dgn bucu hujung yg besar


Langkah 16: Jadilah mcm ini. kemaskan ia supaya kelihatan lebih kemas dan tidak bocor apabila beras di masukkan


Langkah 17: Jadilah kelongsong ketupat



Langkah-langkah untuk memasukkan beras:

Langkah 1: Masukkan hujung yg besar ke dalam anyaman kelonsong ketupat



Langkah 2: Jadilah macam gambar di atas


Langkah 3: Pada hujung yg kecil, bukakan sebelah hujung supaya kelihatan lubang seprti di atas. Masukkan beras sebnyak 1 per 3 kelonsong ketupat



Langkah 4: Selepas memasukkan beras, ikat kedua-dua hujung yg kecil sepeti gmbar di atas



Siaplah ketupat nasi untuk di makan pada hari raya nanti...