Langkah 1: sediakan daun kelapa
Langkah 2: buang lidi pada daun kelapa
Langkah 3: Selepas lidi dibuang, jadilah 2 helai daun seperti gmbar di atas
Langkah 4: Lilit 1 bahagian daun kelapa di tangan kanan (kiri pun bleh) sebanyak 4 kali lilit
Langkah 5: Lilit 1 lg bahagian daun kelapa di tangan kiri (kanan jika yg awal td gune tgn kiri) sebnyak 4 kali lilit
Langkah 6: Pastikan lilitan pada tgn kiri dan tgn kanan adalah berlawanan arah. (contoh: hujung yg besar pada tgn kanan di bawah, hujung yg besar pada tgn kiri di atas)
Langkah 7: Pegang hujung lilitan pd tgn kanan dan tgn kiri dgn erat dan saling masukkan daun lilitan itu (rujuk gmbar) dan teruskan pada lilitan seterusnya seperti menganyam tikar
Langkah 8: Teruskan anyaman pada lilitan yg seterusnya...
Langkah 9: Teruskan anyaman pada lilitan yg seterusnya (pd tgn kanan dan kiri)
Langkah 10: teruskan anyaman sehingga lilitan yg ke-4 (rujuk gmbar)
Langkah 11: Apabila siap anyaman untuk lilitan, anda akan mendapati bahwa hujung yg kecil bertembung dan hujung yg besar berada pada bucu yg berlawanan
Langkah 12: Tarik hujung yg kecil keluar dan gantikan hujung yg kecil dgn hujung yg besar (anyaman sperti anyaman tikar)
Langkah 13: Teruskan anyaman pada hujung yg besar bucu yg satu lg
Langkah 14: Hujung yg besar betemu dan hujung yg kecil berada pada bucu yang berlawanan
Langkah 15: Anyam hujung yg kecil ke arah bucu yg belawanan dgn bucu hujung yg besar
Langkah 16: Jadilah mcm ini. kemaskan ia supaya kelihatan lebih kemas dan tidak bocor apabila beras di masukkan
Langkah 17: Jadilah kelongsong ketupat
Langkah-langkah untuk memasukkan beras:
Langkah 1: Masukkan hujung yg besar ke dalam anyaman kelonsong ketupat
Langkah 2: Jadilah macam gambar di atas
Langkah 3: Pada hujung yg kecil, bukakan sebelah hujung supaya kelihatan lubang seprti di atas. Masukkan beras sebnyak 1 per 3 kelonsong ketupat
Langkah 4: Selepas memasukkan beras, ikat kedua-dua hujung yg kecil sepeti gmbar di atas
Siaplah ketupat nasi untuk di makan pada hari raya nanti...