Dugaan Umat Islam Sweeden dan eropah

Umat Islam Di Sweden Berpuasa Lebih 18jam...

Tahukah anda, Umat Islam di Sweden mengerjakan ibadat puasa bulan Ramadan lebih sukar pada tahun ini ekoran terpaksa berlapar lebih lama, menjangkau 18 jam sehari kerana musim panas di utara Eropah. Ramadan tahun ini yang jatuh pada musim panas di mana waktu siangnya lebih panjang daripada biasa.

Sebagai contoh, pada Isnin lalu di bandar Umea di utara Sweden, terbit fajar bermula pada pukul 3.47 pagi waktu tempatan dan matahari terbenam pada pukul 9.41 malam, iaitu hampir 18 jam.

Presiden Liga Islam Sweden, Omar Mustafa berkata, ekoran isu itu, beberapa imam dan pertubuhan Islam berbeza pendapat tentang bagaimana penganut Islam di utara Eropah perlu berpuasa.namun belum ada sebarang keputusan berhubung perkara itu dicapai setakat ini, katanya.

Isu itu kini masih dibincangkan oleh Majlis Fatwa dan Penyelidikan Eropah (ECFR) yang melibatkan imam-imam di seluruh Eropah.

“Ia terpulang kepada setiap individu untuk memutuskannya, tetapi itu tidak bermakna anda perlu berpuasa sepanjang hari".
“Islam memberikan umatnya banyak pilihan,”
kata Omar kepada akhbar Sweden, The Local.


Bagaimanapun cabaran itu sedikitpun tidak menjejaskan umat Islam di negara ini untuk menjalani ibadat berpuasa, malah menurut rangkaian pasar raya Coop, jualan mereka meningkat terutamanya barangan keperluan sepanjang Ramadan ini.

“Kami mendapati jualan buah- buahan, sayur-sayuran, daging halal dan kurma meningkat,” kata pegawai media Coop, Louise Stephan.

Menurut anggaran agensi separa kerajaan, terdapat kira-kira 200,000 penduduk Islam di Sweden daripada sembilan juta penduduk negara itu.

Seharusnya kita umat islam dinegara ini tidak perlu merunggut dan cuba untuk ponteng puasa, kerana rata-rata kita dinegara ini hanya berpuasa dalam lingkungan 13 jam setengah sahaja. berbanding sesetengah tempat yang tidak menentu tempoh masa nya,...

sesungguhnya ALLAH itu maha ADIL